Uusimman blogin takaa löytyy Sodankylästä kotoisin oleva Aino Ehrukainen. Hänet löytää Instagramista myös @rollostarustaillen profiilin takaa.
Hypätäänpä Ainon kyytiin.


Alijäähtynyt vesi on tehnyt taas tepposet tuulilasilleni ja raaputan auton ikkunoita noin vartin, ennen kuin pääsen lähtemään kohti Sodankylää. Auton takapenkki täyttyy nyssyköistä, joita raahaan mukanani muutaman päivän visiitille kotikotiin. Käyn tankkaamassa Napapiirillä ja otan samalla kassalta kahvit mukaan. 130 kilometrin varrella pari vastaantulevaa autoa näyttävät valoillaan, että poroja olisi edessä päin – onneksi kahvi pitää minut valppaana. 1,5 tunnin päästä pääsen kaartamaan vihdoin Sodankylän keskustaan, enkä voi vastustaa kiusausta ajaa perinteistä kylän rundia: mitäs vanhalle kotikylälleni kuuluu?


Sodankylä kulkee aina mukanani.


Mitä kotikyläni minulle merkitsee?

Siitä on nyt reilu kaksi vuotta, kun olen muuttanut kotoa pois niinkin kauas, kuin Rovaniemelle. Sodankylässä tulee käytyä kuitenkin yleensä noin kerran kuussa, sillä perhe, mummi sekä anoppi asuvat siellä. Juurikaan omia kavereita ei sieltä enää löydy – kaikki ovat muuttaneet opiskelujen perässä etelämmäs, samoin kuin minä.

Sodankylä on minulle paikka, jonne tulen rauhoittumaan muuten hektiseltä arjeltani Rovaniemellä. Pään nollaaminen onnistuu siellä yleensä suhteellisen hyvin, sillä koen Sodankylän olevan miljöönä rauhaisa ja turvallinen. Kaupungin kiire ei ole siellä läsnä, mikä näkyy myös kyläläisten olemuksessa. Illalla uskallan turvallisin mielin lähteä kävelylle vaikkapa Pappilanniemeen: on hauska verestää nuoruuden muistoja käymällä niissä paikoissa, missä aikoinaan sattui ja tapahtui.

Sodankylässä parasta ja pahinta on se, että ihmisiä on vähän ja kaikki tuntevat kaikki. Nuorempana se lähinnä ärsytti, koska piirit tuntuivat pieniltä ja teininä sitä kaipasi kaikkea uutta ja jännittävää. Nyt muutama vuosi myöhemmin kuitenkin ymmärrän sen, kuinka pieni kylä luo parhaimmillaan tunnesiteen paikallisten kesken. Yhteisöllisyys sodankyläläisten kanssa on ja pysyy: varsinkin pois muuttaneena koen aina tietyn kotikylän yhteyden heidän kanssaan, jotka ovat myös kotoisin Sodankylästä. Yhteisöllisyys ja ylpeys kotikylästä näkyy aina viimeistään siinä vaiheessa, kun joku paikallinen luo jotain ainutlaatuista: tästä hyviä esimerkkejä ovat Studio Palolan ihanat koivuvanerista tehdyt design-korvakorut sekä Stepan ilmiömäinen musiikkiura. Täällä allekirjoittaneella ainakin löytyy useammat Eeva-Marian suunnittelemat korvakorut, ja onhan tuota Stepaakin tullut kuunneltua muutama vuosi. Oman kylän tekijöihin on aina erityinen tunneside, minkä vuoksi heitä on kiva tukea.

Sodankylän parhaat palat

Sodankylä on keskellä Lappia, minkä vuoksi sieltä on helppo lähteä tekemään päiväreissuja niin pohjoisemmas kuin etelämmäs. Noin kahden tunnin säteellä sijaitsee kolme lentokenttääkin: Ivalossa, Kittilässä ja Rovaniemellä. Matkailijan on helppo pysähtyä yöpymään Sodankylässä, ja käydä sieltä käsin koluamassa Sodankylän ja lähikuntien mitä ihanimpia luontonähtävyyksiä.

Päiväretkisuosituksia Sodankylässä yöpyvälle:

  • Pappilanniemen luontopolku: Jos haluat pysyttäytyä Sodankylän keskustan tuntumassa, niin silloin oikea valinta happihyppelylle sekä laavulla tulistelulle on Pappilanniemi, joka tarjoaa jalkakäytävää koko niemen ympäri.
  • Paavon polku: Paavon polkua kehutaan helpoksi ja tunnelmalliseksi luontopoluksi. Rengasreitti on lyhyt ja maasto on helppokulkuista. Polun varrelta löydät 2 laavua sekä näköalatornin, josta voit pongata Sattasvaaran laen.
  • Kommattivaaran ulkoilukeskus: Kommatista löytyy paljon tekemistä niin talvella kuin kesällä. Talvella tekemistä tarjoavat ampumahiihtostadion, hiihtoladut, avanto & sauna -yhdistelmä sekä laskettelurinne. Kesällä ja syksyllä mm. pururadat, ulkokuntosali ja frisbeegolf-rata pitävät ulkoilijan liikkeessä.
  • Viiankiaapa: Viiankiaapa on vaikuttava aaapasuokokonaisuus, joka ihastuttaa karuudellaan kulkijan. Sieltä löydät merkittyjä pitkospuureittejä, kodan, laavun sekä luontotornin, josta voit tarkkailla Viiankiaavan monipuolista lintulajistoa.
  • Oratunturi: Oratunturi tarjoaa kesän ja syksyn matkailijoille hieman vaativamman, kivikkoisen reitin. Huipulta aukeavat puhuttelevat maisemat sekä Metsähallituksen laavu.
  • Luosto: Luostolta löytyy monen sorttista tekemistä. Voit vierailla ametistikaivoksella, käydä kylpylässä tai mennä laskettelemaan Lapland Ski Resort:iin. Voit käydä kiikkumassa myös Ukko-Luoston huipulle johtavat portaat – sieltä on upeat näkymät Luoston ylle.
  • Pyhä: Myös Pyhältä löydät monipuoliset luontoreitit niin patikoijille, hiihtäjille, kuin laskettelijoille. Yksi Pyhän ylpeyksistä on ehdottomasti Isokurun reitti, joka johdattaa kulkijan maan uumeniin katselemaan vaihtuvia maisemia sekä Pyhäkasteenputousta.
  • Pyhä-Nattanen: Pyhä-Nattanen on yksi Nattasten tunturiryhmään kuuluvista huipuista, jossa perillä odottavat henkeä salpaavat maisemat ja upeat kivimuodostelmat.

Ukko-Luoston portaat syksyllä 2020.


Matkailijan must see -kierros

Sodankylään ensi kertaa tulevan matkailijan on tietysti tehtävä perinteinen turistikierros, johon sisältyvät sekä Poropatsas että vuonna 1689 rakennettu Sodankylän vanha kirkko. Nämä nähtävyydet voit hyvin yhdistää päivälenkin varrelle, sillä ne sijaitsevat aivan keskustan tuntumassa Sodankylän nykyisen kirkon läheisyydessä. Hieman kauempana sijaitsevia käymisen arvoisia kohteita ovat Sodankylän kotiseutumuseo sekä Tankavaaran kultamuseo. Museokierrokselle tarvitset kuitenkin autokyydin pidempien etäisyyksien vuoksi. Kotiseutumuseo tarjoaa aikamatkan 1900-luvun Lappiin joenrantanäkymällä höystettynä. Myös kultamuseossa vallitsee vanha lappilainen tunnelma: näyttelyn avulla pääset sukeltamaan kullankaivuun historiaan.

Sodankylän ylpeys – filmifestarit

Aina kesäkuun puolivälissä Sodankylä kyläläisineen herää eloon viideksi päiväksi, kun siellä järjestetään maailmankuulut Midnight Sun Film Festivaalit. Festariporukkaa tulee ympäri Suomen ja maailman katsomaan mitä erilaisimpia taide-elokuvia. Ensimmäisenä päivänä Kitisenrannan koulun edusta täyttyy kiemurtelevista jonoista elokuvalippuluukulle. Jokainen haluaa saada kokea filmifestareiden taian. Elokuvat pyörivät vuorokauden ympäri elokuvateltoissa sekä Lapinsuun teatterissa. Ihmiset ovat rentoja ja iloisia. Jopa kyläläiset muuttuvat hieman rennommiksi ja ulospäinsuuntautuneemmiksi. Sodankylän keskusta täyttyy erilaisista myynti- ja ruokakojuista – tunnelma on käsin kosketeltava.


Filmifestarifiilistelyä vuodelta 2019.


Harrastuspuitteet paikalliselle

Asuessani Sodankylässä olin aina erityisen kiitollinen kylän harrastusmahdollisuuksista. Sain oman lapsuuteni ja nuoruuteni varrella harrastaa niin tanhua, jalkapalloa, lentopalloa, nykytanssia, kuntonyrkkeilyä, kuntosalia kuin joogaa. Sodankylän liikuntahallilla ja jääkiekkohallilla järjestetään myös paljon turnauksia, jolloin on kiva käydä kannustamassa paikallisia joukkueita voittoon. Harrastuksien varrella on saanut tutustua uusiin ihmisiin, joiden kanssa on muodostunut ystävyyssuhteita.

Paluumuuttajaksi Sodankylään?

Kun lähdin Sodankylästä pari vuotta sitten, olin aika varma, etten tule enää palaamaan takaisin. Olin halukas tutustumaan täysin uusiin kuvioihin eri paikkakunnalla, olinhan asunut kokonaiset 19 vuotta pelkästään Sodankylässä. Nyt pois muuttaneena osaan kuitenkin arvostaa kotikyläni rauhaa, turvallisuutta ja myös niitä pieniä piirejä, tunnesidettä toisten kanssa. Pitää päästä kauemmas, jotta voi nähdä lähelle.

Olen kuullut monien vanhempien ihmisten suusta, että elämä on syystä tai toisesta lennättänyt maailmalta takaisin Sodankylään, oli se sitten lapsia kasvattamaan tai työtä tekemään. Olemme itseasiassa kavereidenkin kesken joskus hypoteettisesti pohtineet, että Sodankylään voisi tulla kasvattamaan lapset – olemmehan mekin saaneet elää siellä hyvän lapsuuden ja nuoruuden.

Aino Ehrukainen